Ανθεί το πλανόδιο εμπόριο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Ανθεί το πλανόδιο εμπόριο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 11987/24.02.2011

Προς Υπουργό:

- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Ανησυχητικές διαστάσεις τείνει να λάβει το παράνομο εμπόριο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Καθημερινές είναι οι καταγγελίες και οι διαπληκτισμοί καταστηματαρχών και εμπόρων, εξαιτίας της πολυπληθούς παρουσίας πλανόδιων πωλητών, Ελλήνων και ξένων, που ασχολούνται με παραεμπόριο, διακίνηση κλεμμένων ειδών, καθώς και χρήστες ναρκωτικών ουσιών, που προσπαθούν να πουλήσουν κλεμμένα είδη με αποδέκτες τους πλανόδιους. Η διαρκώς αυξανόμενη παρουσία τους στο κέντρο της πόλης δημιουργεί πλήθος προβλημάτων, κυρίως ασφάλειας στους κατοίκους και τους καταστηματάρχες των όμορων πολυκατοικιών και καταστημάτων, όσο και κυκλοφορίας στους διερχόμενους πολίτες.

Μάλιστα, δεν λείπουν και οι συνεχείς καυγάδες μεταξύ των πωλητών , οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ξένοι, ενώ δεν διστάζουν να διαπληκτιστούν φραστικά και σωματικά με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής, εξαιτίας της κατάληψης των πεζοδρομίων και των εισόδων των πολυκατοικιών από αυτούς. Η αδυναμία της δημοτικής αστυνομίας να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αυτά είναι εμφανής και ενθαρρύνει τη συνέχιση και την ανάπτυξη ανάλογων περιστατικών. Όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί την οργή και αγανάκτηση κατοίκων, καταστηματαρχών και πολιτών της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι απαιτούν την καταστολή του παραεμπορίου στην περιοχή.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου για την αποτελεσματική και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος του παραεμπορίου και των επιπτώσεών του στους δρόμους της Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου